Merhabalar ,
uzun süreden sonra sizler ile yine beraberiz. iş yoğunluğu proje geçişleri derken biraz zaman aldı…
Bugun sizlere bir mühendis grubunun bilmesi gerekli olduğunu düşündüğüm bir kaç algoritmayı sizler ile paylaşıyor olacağım.
1-Sıralama algoritmaları
Bu konu üzerinde genelde mühendislik okuyanlar ilk dönem dersi olarak alırlar bunların temel nedeni sıralama algoritmaları genel olarak yaşantımızın her alanında olduğu gibi yazılım alanında da vardır.
Bubble Sort:En çok tercih edilen ve en temel sıralama algoritmasıdır. büyüklük küçüklük durumlarına göre ön arka ileri geri şeklindeki sıralamadır.
Merge Sort: genel disinin iki parçaya ayırılması ve sıralanması şeklinde olan uygulamadır.
Quicksort: Bu sıralama algoritmesi çok popülerdir. Parçalara(parçala fethet mantığı vardır.) ayırarak büyük küçük durumuna göre sıralama algoritmasıdır.
Heap Sort: Yığın mantığı ile toplam maaliyeti belirli olan ve yavaş sıralaması ile meşhur bir algoritmamızdır 🙂
2-Arama algoritmaları
Bu algoritmalar genelde veritabanları gibi daha komplex işlemler için kullanılmaktadır.
Binary Search: ikili arama şeklinde aşağı kök dizilim yapılması şeklinde detaylanan algoritmadır.
Breadth-First Search(BFS): Özellikle büyük veri ve graph larda kullanılan aşağı doğru fifo mantığında arama yapan algoritmalardır.
Depth-First Search(DFS): Bu algoritma ile en derin kök’e kadar gittikten sonra tekrar geri dönerek arama yapan algoritma diyebiliriz.
3-Hashing algoritması
Özellikle verilerin farklı formatlarda map,key verileri ile saklanmasını sağlayan veri koruma algoritmaları diyebiliriz.
Bu ve buna benzer bir çok algoritma olduğu pek tabi sizlerde bilmektesiniz. sizlere burada detaylı bilgi değil nelerin nasıl olduğunu ve yolun nereden başlayıp ne tarafa gittiğini göstermek adına bilgiler paylaşıyoruz…