Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka geçmişte neye ulaştı? Son yıllarda Yapay Zekanın kayda değer kilometre taşları nelerdir? Yapay Zeka bundan 5 yıl, 20 yıl, 50 yıl veya 100 yıl sonra neyi çözecek? Ve Yapay Zeka geleceğe nasıl bakacak?
Yapay Zeka ile ilgili birçok soru var. Bunların bir kısmına zaten cevap verebiliriz ve geçmişte Yapay Zeka ile çözdüklerimizden bahsedebiliriz.
Öte yandan gelecek senaryoları hakkında konuşmak, özellikle de süper zeka hakkında konuşursak, zor görünüyor. Ancak düşünebileceğimiz ve değerlendirebileceğimiz bazı senaryolar var.
Yapay Zekanın Tanımı
Yapay Zeka, iki kelimeden oluşan bir terimdir.
Yapay
Yapay, gerçek olmayan ve simüle edildiği için bir tür sahte olan bir şeydir. Yapay olarak akla gelen en basit şey suni çimdir. Suni çim gerçek çim değildir, yani bir nevi sahtedir. Çeşitli nedenlerle gerçek çim yerine kullanılır. Suni çim genellikle spor için kullanılır, çünkü daha dayanıklıdır ve bu nedenle gerçek çime göre daha uzun süre kullanılabilir. Ayrıca bakımı gerçek çime göre daha kolaydır. Mesele şu ki, bazı şeylerin yapay olmasının ve gerçek şeylerin yerine geçmesinin nedenleri var.
Zeka
Zeka çok karmaşık bir terimdir. Mantık, anlama, öz-farkındalık, öğrenme, duygusal bilgi, planlama, yaratıcılık ve tabii ki problem çözme gibi birçok farklı şekilde tanımlanabilir.
Bize insan diyoruz, çünkü hepimiz bu bahsedilen şeyleri yapıyoruz. Çevremizi algılıyor, ondan öğreniyor ve keşfettiğimiz şeye göre harekete geçiyoruz.
Aynısı hayvanlar için de geçerlidir. Hayvanlarda zeka ile ilgili ilginç olan nokta, birçok farklı türün olması ve bu nedenle türler arasında zekayı karşılaştırabilmemizdir.
Her iki durumda da (insan zekası ve hayvan zekası) doğal zekadan (NI) bahsediyoruz.
İnsanlar ve hayvanlar yanında bitki zekası hakkında da tartışılmıştır. Bitkilerdeki zeka, insanlardan veya hayvanlardan biraz farklı gösterir. Buradaki temel sebep, bitkilerin bir beyin veya nöron ağına sahip olmaması, ancak çevrelerine tepki vermeleridir. Bitki zekası, kendi başına çok ilginç bir konudur, çünkü bitki zekası, hareket veya lavta yoluyla tepkiler yoluyla anında görünmez.
Yapay Zeka (AI) hakkında konuşursak, Bilgisayar Biliminin bir alt alanına atıfta bulunuruz. Yapay Zeka makineler, bilgisayarlar ve ağırlıklı olarak yazılımlar tarafından hareket eder. Makineler taklit ediyor, burada neden yapay olarak adlandırıldığını görüyoruz, çevreye, gözlemlere, ödüllere ve öğrenme sürecine dayalı bir tür bilişsel işlev.
Yapay Zeka hakkında daha fazla bilgi edinmek için Yapay Zekanın neler yapabileceğini ve mevcut durumuyla nasıl ilişkili olduğunu görmek için Yapay Zeka tarihine bakıyoruz.
Yapay Zekanın Tarihi ve Dönüm Noktası
Yapay Zekanın tarihi oldukça ilginçtir ve yaklaşık 100 yıl önce başlamıştır.
Rossum’un Evrensel Robotları (RUR)
1920’de Çek yazar Karel Čapek, RUR olarak da bilinen Rossumovi Univerzální Roboti (Rossum’un Evrensel Robotları) adlı bir bilim kurgu oyunu yayınladı Oyun, robot kelimesini tanıttı. RUR, robot olarak adlandırılan yapay insanlar yaratan bir fabrika hakkında konuşuyor. Günümüz robot teriminden farklılaşırlar. RUR’da robotlar, klon terimine daha çok benzeyen canlılardır. RUR’daki robotlar önce insanlar için çalıştı, ancak daha sonra insan ırkının yok olmasına yol açan robot isyanı geldi.
Oyun, farklı nedenlerden dolayı oldukça ilginç. İlk olarak, tam olarak modern robot fikrini temsil etmese de, robot terimini tanıtıyor. Daha sonra robotların yaratılış hikayesini anlatıyor, yani bir tür yapay zeka, önce insanlar üzerinde olumlu bir etki gibi görünüyor, ancak daha sonra tüm insan ırkını tehdit eden robot isyanı.
Edebiyatta ve filmlerde yapay zeka başlı başına büyük bir konudur. RUR örneği, Yapay Zekanın araştırmalar ve toplum üzerindeki önemini ve etkisini göstermiş olmalıdır.
Alan Turing
Alan Turing, 23 Haziran 1912’de Londra’da doğdu. Nazi Almanyası’ndan iletişim kurmak için kullanılan muammanın kodunu şifrelediği için yaygın olarak bilinir. Alan Turing’in çalışması, aynı zamanda, problemlerin ne kadar verimli çözülebileceği ile ilgilenen hesaplama teorisine de yol açtı. Fikrini bugün hala Bilgisayar Bilimlerinde popüler bir terim olan Turing makinesi modelinde sundu. Turing makinesi, modelin basitliğine rağmen herhangi bir algoritmanın mantığını oluşturabilen soyut bir makinedir. Nöroloji, bilgi teorisi ve sibernetik alanındaki keşifler aynı zamanda araştırmalar ve bunlarla birlikte Alan Turing’in elektronik bir beyin inşa etmenin mümkün olduğu fikrini yarattı.
2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden birkaç yıl sonra, Turing, makineleri akıllı tanımlama girişimi olan, yaygın olarak bilinen Turing Testini tanıttı. Testin arkasındaki fikir şuydu: Eğer bir makine (A) ve bir kişi (B) doğal dil aracılığıyla iletişim kuruyorsa ve ikinci bir kişi (C), sözde asansör olabilirse, makineler (örneğin bir bilgisayar) akıllı olarak adlandırılır. hangi iletişimcinin (A veya B) makine olduğunu algılamıyor.
Dartmouth Konferansı
1956’da muhtemelen ilk Yapay Zeka atölyesi vardı ve onunla birlikte AI araştırma alanı doğdu. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden (CMU), Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacı ve IBM’den bir çalışan bir araya gelerek AI araştırmasını kurdu. Sonraki yıllarda büyük bir süreç yaptılar. Neredeyse herkes çok iyimserdi.
Makineler, yirmi yıl içinde insanın yapabileceği her işi yapabilecek kapasitede olacaklar.” – Herbert A. Simon (CMU)
“Bir nesil içinde… ‘yapay zeka’ yaratma sorunu büyük ölçüde çözülecek” – Marvin Minsky (MIT)
1960’lardaydı. Sonraki yıllarda ilerleme yavaşladı. Görevlerin zorluğunun farkına varılamaması nedeniyle verilen sözler tutulmadı.
İlk AI Kışı
Aşırı iyimser ortamlar ve gerçekleşmemiş atılımlar nedeniyle ABD ve İngiliz hükümeti yapay zekada keşif araştırmalarını kesti. Sonraki yıllar (ilk) AI Winter olarak adlandırıldı. Coşku kayboldu, kimse AI araştırmalarını finanse etmek istemedi. Tanıtımın Yapay Zekaya olan ilgisi azaldı bu 1974 civarındaydı.
Uzman Sistemler
İlk AI Kışından sonra, Yapay Zeka “uzman sistemler” olarak adlandırılan bir formda geri döndü.
Uzman sistemler, belirli bir alandaki soruları yanıtlayan ve sorunları çözen programlardır. Belirli bir branşta bir uzmanı taklit ederler ve sorunları kurallara göre çözerler. Uzman sistemlerde iki tür motor vardır: Birincisi, belirli bir konu hakkındaki gerçekleri ve kuralları temsil eden bilgi motorudur. İkincisi, bilgi motorundan gelen kuralları ve gerçekleri yeni gerçeklere uygulayan çıkarım motoru var.
İntegral Tasarımın Sentezi
1981’de SID (Entegral Tasarımın Sentezi) adlı bir uzman sistem, VAX 9000 CPU mantık kapılarının %93’ünü tasarladı. SID sistemi, elle yazılmış 1000 kuraldan oluşuyordu. CPU’nun son tasarımının hesaplanması 3 saat sürdü ve birçok yönden insan uzmanlarından daha iyi performans gösterdi. Örnek olarak, SID, manuel olarak tasarlanmış olandan daha hızlı bir 64-bit toplayıcı üretti. Ayrıca, insan uzmanlarından 200 kapı başına yaklaşık 1 hatanın olduğu, kapı başına hata oranı, SID sisteminin nihai sonucunda 20.000 kapı başına yaklaşık 1 hata ile çok daha düşüktü.
İkinci Yapay Zeka Kışı
İkinci AI Kışı, bir dizi finansal aksilikten sonra 80’lerin sonunda ve 90’ların başında geldi. Apple ve IBM tarafından üretilen masaüstü bilgisayarlardan zarar gören uzman sistem ve donanım şirketlerinin düşüşü, bir yandan tanıtımdan diğer yandan yatırımcılardan yapay zekaya olan ilginin yeniden azalmasına yol açtı.
Koyu Mavi
Pek çok iniş ve çıkıştan sonra Deep Blue, dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yenen ilk satranç bilgisayarı oldu. 11 Mayıs 1997’de IBM’in satranç bilgisayarı Garry Kasparov’u 3½–2½ ile altı oyundan sonra yendi.
Deep Blue, maksimum 20 olası hareketi hesaplamak için ağaç aramasını kullandı. Pozisyonları, çoğunlukla elle yazılan ve daha sonra binlerce oyun analiz edilerek optimize edilen bir değer fonksiyonu ile değerlendirdi. Deep Blue ayrıca birçok büyük usta oyununun bir açılış ve oyun sonu kütüphanesini içeriyordu.
1997’de DeepBlue, 11.38 GFLOPS ile 259. en güçlü süper bilgisayardı. Şunları içerir: 1997’deki en güçlü süper bilgisayar 1.068 GFLOPS’a sahipti ve bugün (Aralık 2017) en güçlü süper bilgisayar 93.015 GFLOPS’a sahip.
FLOPS, saniyede kayan nokta işlemlerini ve GFLOPS’taki ‘G’ Giga’yı temsil eder. Yani 1 GFLOPS’un eşdeğeri 10⁹ FLOPS’tur.
21. Yüzyıl: Derin Öğrenme, Büyük Veri ve Yapay Genel Zeka
Son yirmi yılda, Yapay zeka yoğun bir şekilde büyüyor. Yapay zeka pazarı (donanım ve yazılım) 2017 yılında 8 milyar dolara ulaştı ve araştırma firması IDC (International Data Corporation), pazarın 2020 yılına kadar 47 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.
Tüm bunlar, Büyük veri, daha hızlı bilgisayarlar ve son yıllarda makine öğrenimi tekniklerindeki gelişmeler sayesinde mümkün.
Yapay Sinir Ağlarının kullanımı ile video işleme, metin analizi ve konuşma tanıma gibi karmaşık görevler şimdi halledilebilmekte ve halihazırda mevcut olan çözümler önümüzdeki yıllarda daha iyi hale gelecektir.
Atari Oyunları
2013’te dünyanın önde gelen yapay zeka araştırmalarından biri olan DeepMind, insan oyuncuların üzerinde birkaç Atari oyunu oynayabilecek bir yapay zekayı tanıttı. Bu ilk başta çok etkileyici görünmüyor, ancak yapay zekanın bu oyunları öğrenmesine izin vermek için sadece pekiştirmeli öğrenme ve sinir ağları kullandılar. Ayrıca pikselleri sadece temsilciye bir girdi olarak kullandılar, bu nedenle temsilciye yaptığı hamlelere bağlı olarak doğrudan bir ödül puanı verilmedi.
2015’te 49 klasik Atari oyununu tek başına başarıyla oynayan daha akıllı bir temsilciyi tanıttılar.
Eski retro konsollardaki klasik oyunların yanında DeepMind, örneğin Starcraft 2 gibi daha karmaşık oyunlar için bir AI geliştiriyor. Starcraft 2, en popüler 1’e 1 E-Sport oyunu olan Gerçek Zamanlı Strateji (RTS) oyunudur. Starcraft 2 Güney Kore’de çok popüler ve en iyi Starcraft 2 profesyonel oyuncu Güney Kore’den geliyor. Yine de yaşamak için oynayan birçok Avrupalı ve Kuzey Amerikalı profesyonel oyuncu var. Starcraft 2, klasik video oyunlarından çok daha karmaşık bir oyun: Yapabileceğiniz çok daha fazla olası eylem var, rakibiniz hakkında her şeyi bilmiyorsunuz ve ne yaptığını keşfetmek için onu gözlemlemeniz gerekiyor. Starcraft 2’de ayrıca her dakika arasından seçim yapabileceğiniz düzinelerce strateji kararı var ve genel olarak klasik video oyunlarına kıyasla çok daha fazla önemsenecek.
Mevcut yapay zeka şu anda pek iyi değil ve sadece yapı birimleri gibi mini oyunlar oynayabiliyor. Starcraft 2 AI Hakkında Çok heyecanlıyım çünkü büyük bir Starcraft 2 hayranıyım ve AI’nın Starcraft 2 meta oyununu nasıl değiştireceği ve hangi yeni taktikleri keşfedeceği konusunda heyecanlıyım.
AlphaGo
Klasik Atari oyunlarının yanı sıra DeepMind, AI AlphaGo ile dünyanın en iyi insan Go oyuncusunu yenmeyi başardı. Ekim 2015’te ilk kez Avrupa Go şampiyonu Fan Hui’yi beşe sıfır mağlup ettiler. Maçtan sonra Go sahnesinde AlphaGo hakkında pek çok şüphe vardı, çünkü Fan Hui ‘sadece’ 2 dan (9 dan üzerinden en iyisi) Avrupa Şampiyonu. Bu nedenle DeepMind ekibi, 9 dan Go Oyuncusu Lee Sedol ile karşılaşmak için Güney Kore’ye uçtu. Lee Sedol, dünyanın en iyi Go oyuncularından biri olarak bilinir. DeepMind ilk 3 maçı kazanmayı başardıktan sonra Lee Sedol çok çaresiz görünüyordu. Ancak dördüncü oyunda AlphaGo bariz bir hata yaptıktan sonra kaybetti. Son maçta AlphaGo tekrar kazanabilirdi. Sonunda AlphaGo, Lee Sedol karşısında 4-1 kazanmayı başardı.
AlphaGo ile ilgili hikayeyle daha çok ilgileniyorsanız, bununla ilgili filmi tavsiye ederim. Bence film harika ve AI’nın teknik etkisinin yanında Go topluluğu üzerindeki etkisini gösteriyor.
2017’de DeepMind, yeni nesil AlphaGo’yu yayınladı. AlphaGo Zero, azaltılmış donanım üzerine inşa edilmiştir ve Go’nun kendisine karşı oynamayı yeni öğrenmiştir. Üç günlük eğitimden sonra AlphaGo Zero, Lee Sedol’u yenen ve daha genç versiyonuna karşı 100-0 kazanan AlphaGo versiyonundan daha güçlüydü. 40 günlük eğitimden sonra eski AlphaGo Zero versiyonunu da yendi.
Yapay Genel Zeka, Süper Zeka – Yapay Zeka Devralması Mı?
Şimdiye kadar uzman olan bazı Yapay Zeka sistemleri de vardı, örneğin Go’da ustalaşmış ve insan Grandmaster oyuncusundan daha iyi performans gösterebilen AlphaGo (Zero). Ancak henüz bir Yapay Genel Zeka (YGY) yok. AGI, bir insanın yapabileceği herhangi bir entelektüel görevi başarıyla gerçekleştirebilen bir Yapay Zeka anlamına gelir. Turing testi, bir AI’nın bir AGI olup olmadığını test etmek için bir örnektir.
Süper zeka, yapay zekayı bir sonraki aşamaya taşıyor. süper zeka, bir insandan daha akıllı olan ve bir insanın yapabileceği herhangi bir entelektüel görevde bir insandan daha iyi performans gösterebilen bir YGZ’yi ifade eder.
YGZ’nin ne zaman olacağı ve süper zekanın ne zaman olacağı sorusuna yanıt vermek elbette zor (gelecek tahminine atıfta bulunan hemen hemen tüm yanıtlar gibi). Oxford Üniversitesi’nde yapay zeka araştırması yapan Nick Bostrom, bu soruyu bir makalede değerlendiriyor.
Yapay zekanın ele geçirilmesi, bir süper zekanın dünyayı ele geçireceği ve insan ırkına karşı savaşacağı senaryosuna atıfta bulunuyor. Popüler bir bilim kurgu temasıdır ve 100 yıl önce RUR’da kullanılmaya başlanmıştır ve hala Terminator veya Matrix gibi daha modern filmlerde kullanılmaktadır. Peki yapay zekanın bir gün dünyayı ele geçirmesi sadece kurgu mu yoksa mümkün mü?
Bundan %100 emin değilim. Ben daha çok yapay zekanın ele geçirilmeyeceği fikrini destekliyorum. Ancak Elon Musk, Stephen Hawking ve Bill Gates gibi yapay zekanın olası olasılıklarından endişe duyan birçok insan da var. Bu nedenle bence yapay zekayı ele geçirmeye salt bir kurgu senaryosu dememeliyiz, bunun farkında olmalı ve sorumlu davranmalıyız.