Blogger Ve WordPress Nedir
Blogger ve WordPress Hiç bir kodlama bilgisine ihtiyaç duymadan Web site veya Blog kurabilmenize yardımcı olan sistemlerdir. Blogger ve WordPress günümüzde en çok tercih edilen CMS sistemlerindendir. CMS nedir ? diye soracak olursanız CMS, İngilizcesi Content Manage System yani türkçe olarak İçerik Yönetim Sistemi anlamına gelmektedir. Peki ikiside içerik yönetim sistemi madem farkları ne ? neden insanlar bunları kullanıyor ? sorularının Cevabı makalemizde.
Blogger Nedir
Blogger Nedir ?
Blogger, Google tarafından kullanıcılarının hizmetine sunulan Ücretsiz bir hizmettir. Blogger altyapısını kullanarak istediğiniz konuda web sitesi açabilirsiniz. Blooger Google’ ın bir hizmeti oldugu için tek bir panelden Google tarafından sunulan çoğu hizmete örnek vermek gerekirse Para kazanmak için Google ADSENSE, Sitenize giren ziyaretçilerin analizi için Google Analytics hizmetini Blogger panelinde otomatik olarak bulabilirsiniz.
Blogger biraz daha yeni başlayanlara hitap etmekte olup Kullanımı oldukça kolay olan ve herkesin zorlanmadan kolayca kullanabileceği bir Google hizmetidir. Blogger ile açacağınız siteni Domaini 2 şekilde olabiliyor, bunlardan bir tanesi alandınız.blogspot.com yani alan adınızdan sonra direk “.com” değil “blogspot.com” olarak yayına girmesi demektir ve bu hizmet tamamen ücretsiz olarak sizlere sunulan bir hizmettir. Web sitenizin adresi “alanadınız.com ” şeklinde olsun istiyorsanız Domain alıp Blogger’ a bağlamanız gerekmektedir.
WordPress Nedir ?
WordPress de yine blogger gibi kullanıcılara ücretsiz olarak sunulan bir İçerik Yönetim Sistemidir. Blog veya web sitesi kurmak için Benim sizlere tavsiye edebileceğim ve önerebileceğim bir sistemdir. Kullanıcı panelini biraz kurcaladıktan sonra bazı şeylerin ne işe yaradığını anlayacak ve sitenizi kolayca kontrol edebileceksiniz. WordPress de size Bloggerin sunmuş olduğu ücretsiz alan adı hizmeti sunmakta ve bu sefer domaininiz “alanadınız.wordpress.com” şeklinde olacaktır.
Google’ da WordPress diye arattığınız zaman WordPress.com ve WordPress.org adresleri olmak üzere 2 site çıkıyor. Eğer siz sitenizde “alanadınız.wordpress.com” şeklinde ilerlemek istiyorsanız WordPress.com bu siteden giriş yapıp kurulum adımlarını yapmanız gerekmektedir ama eğer “alanadı.com” şeklinde domain ile devam etmek istiyorsanız bu kısımda Ücretli olarak domain ve Hosting almanız gerekmekte.
Blogger ve WordPress’in Karşılaştırılması
Evet bize bunları anlattın ama bunların farkları nedir ? birbirlerinden ayıran özellikler nelerdir derseniz WordPress’in yeni başlayanlar için Blogger’ a kıyasla biraz daha zor olduğunu düşünüyorum. Tabi her sistemin bir zorluğu vardır Göreceli bir kavram ama Genellikle WordPress biraz daha uğraştırıcı biraz daha zorlayıcı olduğunu fakat kavradıktan sonra WordPress’in daha iyi olduğu düşüncesine varacağınızı düşünüyorum.
Blogger ile WordPress’ in Farkları Nelerdir ? derseniz liste halinde şunlara değinebilirim.
- Google’ ın Sunmuş olduğu Analytics ve Adsense gibi hizmetler Blogger panelinde bulunmakta fakat WordPress Panelinde Eklenti yardımıyla veya Google’ın vermiş olduğu Kodlar yardımıyla bu hizmetleri kullanabiliyorsun.
- Blogger’ da tema düzenlemesi için küçük çaplı olarak Temanın kodlarında oynamalar yaparak düzenleme imkanı varken, WordPress panelinde Görünüm kısmının içinde sunmuş olduğu birkaç farklı özellikler ile temanızı canlı görüntüleme ile Blogger’a nazaran daha kolay şekilde özelleştirebiliyorsunuz.
- WordPress’in Blogger’ a kıyasla çok fazla sayıda Ücretli/Ücretsiz tema seçeneğinin olması cezbedici kısımlarından birisi.
- WordPress de bir sürü Eklenti ekleme seçeneği bulunmakta fakat Blogger’ a eklenti ekleme özelliği yok
- Siteniz Üzerinden Google ADSense hizmetinden faydalanarak gelir elde etmek için Blogger’ da Para Kazanma kısmının aktif olması için birkaç şartı bulunmakta.Sitenin en az 6 aydır yayında olması gibi, Fakat WordPress de bu yok ADSense Onayını alabileceğinizi düşündüğünüzde sitenizle istediğiniz zaman ADSense başvuru yapabilmektesiniz.
Yukarıda sıraladığım gibi daha bir sürü Özellik farkları bulunmakta. Yazımda Anlamadığınız veya kafanıza takılan kısım varsa yorum kısmında sorularınızı iletebilirsiniz. En kısa zamanda yeni yazılarda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.