Son yıllarda popülaritesi oldukça yüksek olan Python, insanlar tarafından en çok Web Geliştirme ve Makine Öğrenimi alanlarında kullanılıyor. Popülaritesinin bu kadar fazla olmasının en temel sebeplerinden biri, her şeyi kolaylaştıran kütüphane ve frameworklerinin bulunmasıdır. Java veya C++ gibi programlama dillerinde 50 kod satırı gerektiren bir işlem Python’da sadece 5 satırda yapılabiliyor. Bunun da ötesinde, Python’u Java, C++, C# veya JavaScript gibi diğer programlama dillerine kıyasla öğrenmek nispeten daha kolaydır. Bu yazımızda ise, web geliştirme için kullanılan en iyi 3 Python framework’ü listeledik.
Django
Django ücretsiz, açık kaynaklı ve full-stack (tam yığın) bir Python framework’üdür. Web uygulamanızı sıfırdan oluşturmak için oldukça kullanışlıdır. Django’nun temel özelliği, ayrı ayrı kütüphaneler sunmak yerine gerekli tüm özellikleri varsayılan olarak sağlamaya çalışmasıdır.
Django’nun birincil amacı, Modern Web uygulamalarının çoğunda olduğu gibi karmaşık, veritabanı odaklı web sitelerinin oluşturulmasını kolaylaştırmaktır.
Django aynı zamanda modern web uygulamaları için ideal hale getiren çok hızlı, güvenli ve ölçeklenebilir bir frameworktür. Eğer Django’yu hemen öğrenmek istiyorsanız, Udemy’de “Python ve Django Full Stack Web Developer Bootcamp” kursunu almanızı öneririz.
Flask
Flask, BSD lisansı altında bulunan bir başka Python framework’üdür. Sinatra Ruby frameworkünden esinlenmiştir. Flask, Werkzeug WSGI araç setine ve Jinja2 şablonuna bağlıdır.
Flask Django’ya karşın, Django ihtiyacınız olan her şeyi tek bir pakette sunarken, Flask’ın arkasındaki ana fikir sağlam bir web uygulaması temeli oluşturmaya yardımcı olmaktır. İhtiyacınız olabilecek uzantıları kullanabilirsiniz.
Flask’ın hafif ve modüler tasarımı sayesinde geliştiricilerin ihtiyaçlarına kolayca uyarlanabilir. Hazır geliştirme sunucusu ve hızlı hata ayıklayıcı gibi bir dizi kullanışlı özellik ve birim testi için entegre destek içerir.
Pyramid
Pyramid, açık kaynaklı bir Python web geliştirme framework’üdür. Asıl amacı, minimum karmaşıklıkla mümkün olduğunca fazla iş yapmaktır.
Megaframework’lere bakarsanız, sizin için kararlar alırlar. Eğer bu kararlar size uymaz ise, sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda kalırsınız. Öte yandan, microframework’ler hiçbir kararı almak izin sizi zorlamazlar. Ancak uygulamanız büyüdükçe, kendi başınıza kalırsınız.
Pyramid’in en çarpıcı özelliği, hem küçük hem de büyük uygulamalarla iyi çalışabilmesidir.
Pyramid hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Udemy üzerinde “Python Pyramid Web Dev- Beginners” kursunu takip edebilirsiniz. Bu kursun sonunda, Pyramid’i kullanarak bir web uygulaması oluşturabileceksiniz.