ABAP (Advanced Business Application Programming), Alman yazılım şirketi tarafından geliştirilen üst seviye bir nesne tabanlı programlama dilidir. SAP ERP sisteminin iş uygulamaları tarafında geliştirmeleri için kullanılır.
Tüm ABAP programları SAP veri tabanında bulunur ve çalışma zamanında ABAP Runtime Environment tarafından derlenir. C#, Java, C++ gibi dillerde olduğunu ayrıca derlenip çalıştırılamaz, bu sebeple ABAP geliştirebilmek için bir SAP sistemine bağlı olmak ve SAP Developer Lisansına sahip olmak gerekmektedir.
ABAP geliştirmek için SE38 işlem kodu ile “ABAP Düzenleyici” ekranına veya SE80 işlem kodu ile “Object Navigator” ekranına gidilmesi gerekmektedir. Biz çalışmalarımızda bütün nesneleri tek yerde toplaması sebebi ile SE80 ekranını kullanacağız.
NOT: İşlem Kodları ile ilgili bilgi için https://www.saitorhan.com/sap-t-code-transaction-code-kavrami yazımıza göz atabilirsiniz.
Şimdi komut alanına SE80 işlem kodunu (T-Code) yazıp ENTER tuşu ile ilk programımızı yazmaya başlayalım.
SE80 işlem koduna girdikten sonra aşağıdaki gibi “Object Navigator” ekranı açılacak. Bu ekran üzerinden SAP sisteminde yapılacak olan bütün geliştirme işlemleri yapılabilir. Biz ilk programımızı yazacağımızdan geliştirme türü olarak “Program” seçip altındaki alana da Z ile başlamak üzere programımızın adını yazıp “ENTER” tuşuna basıyoruz.
NOT: SAP sisteminde kullanıcı tarafından geliştirilen bütün nesnelerin adları Y veya Z harfi ile başlamak zorundadır.
Programımızın adını yazıp ENTER tuşuna bastıktan sonra daha önceden oluşturulmamış bir isim ise; programın olmadığını ve oluşturup oluşturmak istemediğimizi soran uyarı ekranı gelecektir, daha önceden bir oluşturulmuş bir program adı girildiyse de programı açar.
“Evet” butonuna bastıktan sonra, program oluşturma için bir diyalog ekranı açılacaktır. Bu ekranda da “ENTER” tuşu veya yeşil OK butonuna tıklayarak ilerliyoruz.
Bu ekranı da geçtikten sonra oluşturacağımız programın özelliklerini gireceğimiz ekran açılacak.
Bu yazımızın konusu giriş olduğundan ekrandaki bilgileri bu şekilde bırakıp “Save” butonu ile devam ediyoruz.
Açılan ekran da oluşturacağımız programın hangi paket içesinde yer alacağını soran ekrandır. Yazacağımız programı sistemler arasında taşımayacağımızdan “Local Object” diyerek artık editör ekranımıza geçiş yapabiliriz.
Editör ekranında kullanılan başlıca tuşlar ve açıklamaları aşağıdaki gibidir.
1 | Editör ekranında sadece okuma ve değiştirme modları arasında geçiş yapar |
2 | Programın üzerinde çalışılan versiyonunu aktif veya pasif hale getirir |
3 | Üzerinde çalışılan geliştirmeden başka bir geliştirmeye geçiş yapmayı sağlar. |
4 | SAP standart raporlarında SAP tarafından müsaade edilen noktalarda ek kodlar eklenmesini sağlar |
5 | Kodlarda syntacs kontrolü yapar |
6 | Programı aktivasyonunu sağlar. Program üzerinde değişiklik yapıldıktan sonra değişikliğin aktif olması için bu buton ile aktivasyonunun yapılması gerekmektedir. |
7 | Aktivasyon işlemi yapıldıktan sonra bu butona basılarak program çalıştırılır. |
8 | Yapılan geliştirmenin sistemde nerelerde kullanıldığını bulur. |
ABAP kodlarında komut sonu “.” işareti ile belirtilir ve her komut sonuna yazılmak zorundadır. ABAP geliştirmede dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta yazılan yazı yorum satırı bile olsa her satırda en fazla 72 karakter bulunabilir. 72 karakterden uzun satır olması durumunda program düzgün aktive edilse bile çalışma zamanında hataya düşecektir. Bu hataya düşmemek için üst menüden “Yardımcı programlar > Ayarlar” yolu izlenerek açılan ekranda aşağıdaki seçeneği seçerek editör ekranında 72 karakter sınırı için bir kırmızı çizgi görünmesini sağlayabilirsiniz.
Aşağıdaki ekranda göründüğü gibi bir kılavuz çizgi görünecektir.
REPORT Z_ABAP01.
WRITE 'Hello World'.
Editör ekranımıza yukarıdaki gibi ilk ABAP kodumuzu yazdıktan sonra sırasıyla;
- 5 numaralı buton ile hata kontrolü
- 6 numaralı buton ile program aktifleştirme
- 7 numaralı buton ile de program çalıştırdıktan sonra aşağıdaki gibi ilk ekran çıktımızı almış olacağız.