Postgresql Ölçeklendirme Serisinin ilki Genel olarak neler yapılır ile karşınızdayım.
Bu serinin genel amacı posgresql veri tabanı yönetim sistemi ,verilerinizin nasıl ölçeklendilebildiğini ve sonrasında bunlar ile neler yapabileceğiniz hakkında bilgi edinmiş olacaksınız…
En temelde bu anlatacağım konular ilişkisel veri tabanlarının her birinde vardır. Fakat isimleri ve temel de yöntemleri değişmektedir. Eğer farklı bir veritabanı yönetim sistemi kullanıyorsanız benzer durumları o konu özelinde araştırabilirsiniz.
Veri tabanı yönetim sistemlerini dikey ve yatay olmak üzere 2 faklı yöntem/şekil üzerine ölçeklendirebilirsiniz. Her ikisinin de kendine has avantajları ve dezavantajları olacağını şimdiden söylemek isterim. Hangi yönden kazanım elde ettiğiniz sizin için önemli olduğuna bakarak diptoplam da ki fayda analizini yapmanız gerekmektedir.
Yatay Ölçeklendirme;
Birçok veri tabanı yönetim sistemi özellikle yatay ölçeklendirilebilir sistemleri sizlere tavsiye etmektedir. Bunların en temel nedeni ise yük dengeleyici sistem kurarak performansların artırımı yönündedir. Temelde oluşturulan veritabanı yönetim sisteminin aynı yada benzer özelliklerde kopyasının oluşturulması ve senaryo bazında eş zamanlı işlemler yapılarak sistemin daha kararlı ve stabil çalışmasının sağlanması yönündedir.Ayrıca bu sistemlerin her biri istenilen veriyi kendi paylaştığı ve istemciye gönderdiği için üzerindeki yük balancer’ın atadığı kadar olmaktadır.
Dikey Ölçeklendirme;
Herhangi bir makine/sunucu üzerinde tüm veri tabanı yönetim sisteminin koşması şeklinde karşımıza çıkan modeldir. Büyük Firmaların ERP uygulamaları genel’de bu şekilde konumlandırılmış şekilde çalışmaktadır.
Şöyleki; t zamanında sistemi kullanan kullanıcı sayısı x adt iken yeterli olarak çalışan CPU RAM HDD gibi kaynaklar t+1 zamanında 2x kullanıcıya hitap etmeye başladığı zaman pek tabi olarak süreçlerin değilmesi kullanıcı sayısının artması verinin hızlı ve yoğun bir şekilde artmasından dolayı kaynakların belli bir oranda yine aynı makine/sunucu kaynaklarının artırılması şeklinde olmaktadır.
Son zamanlarda yaygınlaşamaya başlıyan serverless projeleri mimarileri ile yeni uygulamalar genel olarak yatay ölçeklendirme şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu sayede verilerin ve sistemlerin stabiletesi artmakta ve daha hızlı (sistemsel) aksiyonlar alınmaktadır. Bunları dengeleyen sistemleri de gözardı etmeden düşünmek gerekmektedir.
Ayrıca süreçsel olarak proxy ile yönetilebilen sistemlerde de verilerin ölçeklendirilmesi mümkündür. Bunların örneği sonraki serinin devamında gelecektir.
Klasik mimarilerde yaşanan ve yukarda ifade edildiği gibi dikey ölçeklendirme sistemi en uygun sonuca ulaşması için sizlerin makine/sunucu üzerindeki değerlerinin en hızlı en güçlü … gibi kavramlar ile ölçeklendirilmektedir. Taki en hızlı CPU en kuvvetli RAM ve en hızlı HDD lerin kaynaklara cevap vermediği zaman diliminde yeni bir senaryo ile yatay ölçeklendirme ile sonuca erişilebilmektedir.Bunun için kaynakların genel’de tıkanması ve yetmemesi durumları çıktığı zaman devreye girmektedir.
Bunların detayında 8-10 başlık altında ölçeklendirmeleri anlatıyor olacağım.
Not:Uzun süreden bu yana eğitim -makale yazımı noktasında uzak kaldığım için sürçi lisanımız affola.