Merhabalar Biraz çılgınca gelebilir ama doğru okudunuz PARÇALAMA
posgresql üzerinde 2019 yılında gündeme gelen parçalama yöntemi tahmin edeceğiniz gibi yada bildiğiniz sql server üzerindeki dosyaların parçalanması değil sistemin parçalara ayırılma işlemi olarak karşımıza gelmektedir.
Bu arada mssql server üzerinde daha performanslı çalışması için veri tabanını mdf ndf dosyaları olarak sistem ayarlarından yaptığınız düzenlemeler ile parçalara ayrılmaktadır. bunu yapmanın bir çok nedeni var en temelde pek tabaki performans takibidir. özellikle bunu farklı ssd diskler üzerinde tutmanız ++ avantajınıza olmaktadır.
Posgtresql sistemi aslında tablo parçalamaya taa başından beri açık olan ve istediğiniz tabloyu trigger vs. methodları ile parçalayabileceğiniz yapıda olan ama pek tabi kullanılmasını da göze sokmayacak şekilde tavsiye etmeyen bir sistemdir. Yapılan tablo parçalama ile sistem parçalama teknik olarak bir birinden farklıdır.
tablo parçalama işleminde trigger ile gelen verinin belli bir zaman damgasına istinaden parçalanan ayrık tablosuna gitmesini sağlamaktadır. burada ki olay aslında tabloların aynı sunucu üzerinde olması ve sadece verinin farklı yerlde(tablo) tutulmasıdır.
Veri tabanının kümeleme gruplama veri çoklama yöntemlerinin yanı sıra sistemsel olarak parçalanması anlamına gelmektedir.
Biraz basit manada anlatmak gerekirse veri tabanında 3 farklı tablo var ve bunların her biri yeni parçalanan parçalanmış mimaride tutulması anlamına gelmektedir. Büyük ölçekli yönetilemeyen sistemler için mantıklı görünmektedir ama aşağıdaki dezavantajları nı dikkate alarak buna kalkışmalısınız… 🙂
-Örneğin öyle bir veri niz oldu ve bunu tek sunucuda yönetilemeyecek kadar büyüdü bu durumda tabloları bölümlendirip sunucuları ayırabilirsiniz.
-veri üzerinde yapılan aramaların çok uzun ve maaliyetli olmasından kaynaklı yavaşlamalardan sonra verilerin bütünlüğünü bozmadan yukarda da bahsettiğimiz anahtar alana göre parçalamanız gerekmektedir.
ve dahası….biraz daha araştırma ile olabilir…