Merhabalar Uzun soluklu diyebileceğimiz detaylarını benim de yeni öğrendiğim bir konu hakkında bilgilendirme yapıyor olacağım.
Bir çok ülkenin ve hatta bir çok yazılım firmasının kendi içerisinde yönetim katmanı bulunmaktadır. bu bağlamdan yola çıkacak olursak mikroservislerin yönetimi de kendi içerisinde yer alan katmanlar sayasinde olmaktadır.Tabiki bu yönetim birimleri IT içerisinde olan stratejiler ile sağlanmaktadır. Aynısı mikroservisler içerisinde de yer almaktadır.
Mikroservisler ve hizmet verdikleri kişiler süreçler her birinin tönetimi temelde merkezde yönetim platformu ile sağlanmaktadır. Bu platformun temel görevi aslında sistemin sürekliliğini sağlamaktır.
Mikroservislerin yönetimindeki 3 temel konu ile karşımıza çıkmaktadırlar.Bunlar insan-teknoloji-süreçler.
İnsanlar;
Bu organizasyonel yapıda takım olarak ifade edileceği gibi tek kişilik katımlarda oluşmaktadır. bunlar spesifik fonksiyonların üretilmesi ve iş analist grubuna göre işlemleri yapan ve uygulayan katman olarak görebileceğimiz yapıdır. bunların temel işlemlerini yetki(role) üzerinden takip ederek işlemleri sonlandırıyor oluruz.
Süreçler;
Süreçler bu modelin en temel ve yerine getirilmesi gereken kurallar silsilesi diyebiliriz. bunları oluşturuken insanların ne gibi ihtiyaçları var şeklinde düşünülerek süreçlerin devam ettirilmesi durumu vardır.
Teknoloji;
Yapılacak iş adımların ve insanların isteklerini hangi işlem adımlarını nasıl yöneteceğimizi kararlaştırdığımız daha çok yazılım ve donanım katmanındaki değerlerin bütünü olarak karışımıza çıkmaktadır. Proje bazında organizasyonel seviye bağlamında bir çok farklı faktör ve buna bağlı sonuçların çıkmasının yanı sıra en temel ve yalın şekilde yönetilmesi amaçlanmaktadır.
Bildiğiniz üzere mikro servisler mimarisinde temelde dağınık halde tasarlanmış sistemlerin en minimal kaynaklar ile en hızlı yönetilebilecek seviyeli iş adımları olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsandan teknolojiden ve süreçlerin tamamından bağımsız olarak geliştirilmektedir. Dezavantajları farklı bir konu olmak üzere daha sonrasında deyiniyor olacağız.
Mikroservis ekiplerinin kendi ve sürece dahil diğer ekip üyeleri ile nasıl bir süreçten geçeceği ve projenin test ve sonrasında canlı aşamasında nelerin olacağı konuları yer almaktadır. Her ekibin kendine has dil-çevre birim vs. gibi kullandıkları kaynakların hizmetin içerisine entegre edilmesi durumu vardır. bu durumların yönetimi sunucu bazında olacağı gibi container teknolojileri ile de olmaktadır.
Devamı….Diğer yazımızda.