Merhaba, bu yazımda, C# programlama dilinin temelini anlatacağım. C# öğrenmeye başlamadan önce, C# nedir, hangi alanlarda kullanılır sorularının cevaplarını öğrenmeye hazır mısınız?
C#’ın Kısa Tarihi
Adres Heljsberg ve ekibi tarafından 2000 yıllarının başında Microsoft tarafından ECMA ve ISO standartlarına göre geliştirilmeye başlanan ve zamanla kendi standardını oluşturarak tamamen .NET için geliştirmeye başlamıştır. C# ‘ın ilk versiyonu, 3 yıllık bir çalışmanın sonunda 2002 yılında çıkmıştır.
C# (si şarp diye okunur) Microsoft tarafından geliştirilmiş olduğu yeni nesil nesne tabanlı programlama dilidir. C++ ve Java dillerine oldukça benzer, ancak bu dillerle benzerliğinin yanında farkları ‘da vardır. Örneğin C#, C++’ dan farklı olarak %100 nesne yönelimli olmasıdır. Java’dan farklı olarak ise C#’ta gösterici (pointer) kullanılabilir.
İlk çıktığı zamanlarda Java’ya benzerliğinden dolayı taklidi olarak suçlamıştır. Fakat birkaç yıl sonra 2.0 versiyonu yayınlandıktan sonra Java’ya olan farklılıkları daha net beli olmuştur.
C# Nedir?
C#, kısaca tanımlamak gerekirse, çok çeşitli işleri gerçekleştirmek için kullanılabilen modern bir dildir.
C# , C ve C++ dillerinden türemiş %100 nesne yönelimli, esnek ve orta seviyeli programlama dildir.
C# gelişmiş hata giderme (debugger) özelliği sayesinde de yazılımcıların işlerini bir hayli kolaylaştırıyor.
.NET için sıfırdan tasarlanan ve geliştirilen C#, sunucu ve gömülü sistemler için tasarlanmıştır..
C# Nerelerde Kullanılır?
C# ile genel amaçlı programlama dillerinde olduğu gibi farklı platformlar için uygulamalar oluşturulabilir.
• Web Web Uygulamaları (Asp.NET)
• Oyun tasarlama(şu an revaçta olan bir alan)
• Windows Form Uygulamaları
• Web servisleri uygulamaları
• Mobil uygulamalar
• Konsol uygulamaları
• DLL yazma
.Net Framework nedir ?
C# programlama dilini bilgisayarın anlayacağı şekle dönüştürüyor bunada compiler denir. Çünkü c# kodları yazıldıktan sonra hemen run edilmez. Beli bir aşamadan geçildikten sonra çalışır.
Önce kodlar derlenir(Assembly). Bu aşamadan sonra ise .EXE uzantısı olarak değişir. .Net Framework burada devreye giriyor. Geliştirilen yazılımı bilgisayarın anlayacağı şekilde derledikten sonra kullanıma hazır hale geliyor.