Merhabalar
Daha öncesinden duymuş olduğunuz UUID şeklindeki ifadenin nasıl olduğu ve bu süreçten sonra nasıl kullanıldığına dair bilgiler edinmiş olabilirsiniz.
Farklı sistemlerde uniq-tekilliği sağlamak için bir çok yöntem olmasına rağmen UUID bunlar için en optimal olarak karşımıza çıkmaktadır. böyle olunca sistemler arasındaki bağlantı bilgiler çakışmamış olacaktır.
Temelde 128bit veri uzunluğuna sahip hexadecimal olarak karşımıza çıkan bu değerin 2bir örneğini oluşturmak neredeyse imkansızdır. Teknik olarak imkansızdır.Bu verinin tekilliği sağladığını pek tabiki görmekteyiz ama tahmin edeceğiniz gibi değer olarak çok büyük olacağı için index olarak kullanılması pek de mantıklı olmamaktadır.
Bir diğer problem ise ID bilgilerin kullanıcılar ile etkileşime gececeği ve sonuçta kullanıcılardan gelecek değerler ile işlem yapılacağı için pek’de okunaklı değildir.
Hal böyle olunca twitter tarfından geliştirilen bir methot ile 64bit’lik bir kullanılmaya başlamıştır
1 bit işaret
41 git zaman damgası
10bit sistem numarası(workerıd)
12bit otomatik artan numara
Bu diğerine göre daha kısa ve daha kullanışlı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hal böyle olunca bu mantıktaki sistemler arasındaki kodu üretmek çok da kolay olmaktadır. Bu problemin en can alıcı noktası ise sequence dediğimiz otomatik artım yapan numaratör bit ‘idir.
bu kısımı da sizlere bırakalım…
Sizce sequencenumber nasıl artım yapıyordur.
Ayrıca benzer durumlar bir çok sistemde yer almaktadır. …