Alan Turing Kimdir?
Alan Turing bilgisayar biliminin babası ve yapay zekanın kurucusu olarak bilinir.Fakat bu çok eksik bir tanımdır.20. yüzyılın en büyük bilimadamı olan Turing,çok yönlü bir dehaydı.Biyolojiye,neredeyse boş vaktinde diyebileceğimiz bir kolaylıkla,dv bir kuramsal katkı yapmıştı.Ulusal takıma seçilebilecek performansta başarılı bir koşucuydu.
İngiltere Hitler’le savaşa girdiğinde doktora çalışmasını yeni bitirip ABD’den yurduna dönmüş olan 27 yaşındaki Turing,üniversitesinden Hükümet Kod ve Şifre Okulu’nun,Bletchley Park’taki karargahına taşındı.Görevleri,Alman ordusunun radyo iletişimini gizlemek için kullandığı Enigma şifresini çözmektiBu bir ekip işiydi,ancak başarıya giden yolda en büyük katkının Turing’den geldiğini söyleyebiliriz.
Turing bugün bilgisayar denen makinenin kuramsal temelini savaştan önce atmıştı,savai bittikten sonra Londra’da,daha sonnra da Manchester Üniversitesi’nde,ilk gerçek elektronik bilgisayarları inşa eden uzmanlardan biri olarak çalıştı.
Turing eşcinseldi ve bu o çağda İngiltere’de suçtu.Evinde gerçekleşen bir hırsızlıktan ötürü şikayette bulunduğu polis komiseri,olayın detaylarını araştırırken Turing’in bir erkekle olduğunu anladı.
7 Haziran 1954’te daha 41 yaşındaki Turing yatağında ölü bulundu.Ölüm nedeni siyanür zehirlenmesiydi.Genel kanı,hormon işkencesinin vücudunda yarattığı değişimin tetiklediği bir bunalım sonucu intihar ettiği yolundadır.
2009 yılında aklı başına geç gelen İngiliz devletinin başbakanı Gordon Brown,Turing’e yapılan muameleden ötürü hükümeti adına resmen özür diledi.2013’te Kraliçe II.Elizabeth Turing’in çoktan kaldırılmış o saçma yasayı çiğneyerek işlediği suçu affetme kararı aldı.
Sude AtaşKöyde Yeni
Alan Turing
Paylaş