Uygulama Programlama Arayüzü veya API, her geliştiricinin duyduğu ve kullandığı terim. WhatsApp mesajı göndermekten YouTube videosunu oynatmaya kadar her Uygulama API(ler) kullanır. İnterneti kullanan ve API(ler) kullanmayan herhangi bir uygulama bulamazsınız. Peki, ” bu API’ler nelerdir?” diye merak ediyor olabilirsiniz.
API Nedir?
API’ler, yalnızca iki sunucu uygulamasının (arka uç) veya bir istemci uygulamasının (ön uç) ve bir sunucu uygulamasının iletişim kurmasına yardımcı olan kod parçalarıdır. Bu iletişim, herhangi bir modern uygulamanın çalışması için gereklidir. Bu nedenle, API’ler en son yazılım ve/veya hizmetlerin omurgası olarak kabul edilir.
API’lerin ne yaptığını basit kelimelerle söylemek gerekirse. API’lerin yalnızca talep üzerine bir tür veri döndüren hizmetlerdir. Bu veriler bir görüntü dosyası, ses dosyası, ham metin vb. herhangi bir şey olabilir.
Burada, bir API’nin nasıl çalıştığına dair temel mimariye genel bakışı gösterdim. Daha önce bahsettiğim ve resimde gösterdiğim gibi herhangi bir sistem, hizmet ve yazılım API’leri kullanabilir.
API’nin Nasıl Çalıştığına Dair
Bize API’leri sunan sunucunun bir pizza salonu olduğunu varsayalım. Şimdi, belirli bir tür pizza istediğimizde ne yaparız?
Doğru! Garsonu çağırıyoruz ve ya bir menü isteyeceğiz ya da başka bir pizza sipariş edeceğiz.
Aynı şey API’ler için de geçerlidir. Bir API uç noktasını çağırır ve bizim için bazı verileri almasını veya bazı verileri doğrulamasını isteriz .
Peki, bir istek yerine getirildikten sonra şimdi ne olacak?
Doğru! Ya bir çek ya da daha fazla pizza istiyoruz. Aynı veya farklı türde pizzalar olabilir.
Şimdi buna bir API bağlamında bakalım. Bir istek sunulduktan sonra ya hiçbir şey yapamayız ya da API’nin başka bir görev yapmasını isteyebiliriz. (hiçbir şey yapamayız, başka bir talebe gerek olmadığı anlamına gelir)
Çoğu yerde sabit pizza yerine kişiye özel pizza siparişi verebiliyoruz.
Aynı şeyi API’ler için de yapabiliriz. API’nin yetenekleri varsa, belirli verileri (özelleştirilmiş veriler) isteyebilir veya belirli veriler üzerinde çalışabiliriz. Örneğin tüm kullanıcı verilerini istemek yerine belirli bir ID ile kullanıcı verilerini isteyebiliriz. Veya belirli bir kimliğe sahip bir kullanıcının verilerini silmek için API talep edebiliriz. Bazı API’ler belirli işlevleri sağlarken bazıları sağlamaz. Her şey API’lerin nasıl tasarlandığına bağlıdır.
API Türleri: Geçmiş, Bugün ve Gelecek!
API’lerin tarihi boyunca, başlıca üç tür olmuştur.
- RPC (Uzaktan Prosedür Çağrısı)
- SOAP (Basit Nesne Erişim Protokolü)
- REST (Temsili Durum Transferi)
RPC veya Uzaktan Prosedür Çağrısı API’leri, en basit ve en eski API’ler gibi görünmektedir . Genel olarak RPC, geliştiricilerin veya istemcilerin bir sunucuda bir kod bloğu çalıştırmasını gerektirir. RPC stili, geliştiricilerin bir sunucuda birden çok program ve hizmeti kolayca oluşturmasına ve başlatmasına olanak tanır. Günümüzde, RPC API’lerinin çok fazla kullanıldığını görmeyeceksiniz. RPC API’lerinin iki alt türü vardır:
- XML-RPC: Bir XML-RPC, temel olarak, dönüş XML formatlı verilerde kodlanmış bir RPC API’sidir.
- JSON-RPC: Bir JSON-RPC, temel olarak JSON formatlı verileri döndürmek için kodlanmış bir RPC API’sidir.
SOAP veya Basit Nesne Erişim Protokolü , verileri Hiper Metin Transfer Protokolü (HTTP) üzerinden aktarmak için XML biçimini kullanır. SOAP, arayüzünün tanımını yayınlamak için Web Hizmetleri Tanımlama Dili’ni (WSDL) kullanır. REST API’leri ortaya çıkmadan önce, SOAP, API’lerin o zamanlar nasıl oluşturulduğuna hakimdi. SOAP, her türlü işletim sisteminde oluşturulabilen ve çalıştırılabilen ilk API protokolüydü ve yirmi yıl önce çok büyük bir anlaşmaydı.
REST veya Temsili Durum Transferi, modern bir web hizmetleri API’sidir. REST, genel protokol stili yerine mimari stili takip eder. Bu tarzın ana yararı, tüketicileri ve sağlayıcıları birbirinden ayırmasıdır. Bu, mimari tarzı nedeniyle tüketicilerin, temel protokolleri hakkında endişelenmeden onu kullanabilecekleri anlamına gelir. REST API’leri hem JSON hem de XML biçimlerini destekler. Ancak geliştiricilerin çoğu, kullanımı ve okunması kolay olduğu için JSON formatını tercih ediyor. Şu anda, REST en popüler API türüdür. Araştırırsanız Netflix, Amazon, Google veya başka herhangi bir dev teknoloji şirketinin ürünlerinde REST API’leri kullandığını göreceksiniz.
API’lerin erişilebilirliği
Her API genel bir API değildir. Ayrıca birçok özel ve ortak API vardır. Genel API’ler , dünyadaki herhangi bir kişi tarafından erişilebilen API’lerdir. Ücretsiz, ücretli veya abonelik bazında olabilir. Özel API’ler kuruluş tarafından dahili kullanımlar için geliştirilebilir. Özel API’ler, herkese açık olan ürünlerde kullanılabilir. İş Ortağı API’leri , erişimi bazı kullanıcılarla sınırlı olan API’lerdir veya bu API’ler yalnızca bazı Uygulamalar veya hizmetlerle kullanılabilir. Örneğin, Twitter API’leri genel bir API’dir. Ancak Twitter’ın bazı dahili görevler için kullandığı bazı API’ler olabilir. Şimdi, bazı kuruluşlar, yalnızca diğer kuruluşların belirli hizmetleriyle kullanılabilecek bir API oluşturduysa, buna ortak API adı verilir.
API’lerin Genel Kullanımı | API’lerin Temel İşlevleri
Bir geliştirici olarak, API’leri birçok amaç ve birçok kullanım durumu için kullanır ve geliştiririz. Bu kullanım durumlarından bazıları şunlardır:
- Sunucudan veri almak için (Veritabanı)
- Veritabanına veri eklemek için
- Veritabanındaki kaydı(veri) güncellemek için
- Veritabanındaki kaydı silmek için
- Bir kullanıcıyı doğrulamak veya kimlik doğrulaması için
- Bazı işlemleri gerçekleştirmek için diğer hizmet(ler)i talep etmek
Not: RapidAPI’ye göreAPI uç noktası, iki sistem etkileşim halindeyken bir iletişim kanalına giriş noktasıdır. Bu, API uç noktasının, API’ye erişebileceğiniz veya sunucuyla iletişim kurabileceğiniz bir URI olduğu anlamına gelir.