Merhabalar,
Bugun biraz daha farklı bir bakış açısı ile karşınızdayım. Sistem arasındaki geçikme nedir nasıl oluyor nasıl çözülebilir gibi konulardan bahsediyor olacağız.
Öncelikle geçikmeden bahsetmek için 2 sistem arasında bir iletişim olması ve her iki sisteminde bir biri ile haberdar olacak şekilde iletişim kurması gerekmektedir. Diğer türlü geçikmeden yada iletişimden bahsetmek pekte mümkün olmuyor 🙂
2 sistemden kastımız kullanıcı servis,servis servis vs gibi şeklinde olabilir.
Geçikme temelde 2 sistem arasında isteklerin gidiş ve gelişşinden doğan zaman’a söylenmektedir kabaca;
Client-server arasındaki request ve response arasındaki gidiş ve geliş süresinin tamamına geçikme denildiğini öğrendiğimize göre nasıl olurda bu geçikmeyi hızlandırabiliriz konusunu konuşuyor oluruz.
Örneğin;herhangi bir browser üzerinden server ‘a doğru bir işlem yapıyorsunuz. Diyelim ki ürün ekleme çıkarma işlemi yapacağız. bu işlem için browser’daki bir butona tıkladıktan sonra ekrana değerlerin tekrar gelmesine kadar geçen tamamına geçikme denilmektedir. Eğer ki o anki makinenizin sıkışıklığı nedeni ile button aksiyon alamadıysa aslında işlem başlamadığı için geçikme süresine dahil edilmemektedir.
Ayrıca nasıl olurda bu geçikmenin mesafesini ölçebiliriz. bunlar hangi bilgiler ile karşımıza çıkmaktadır
pink,trace,; bunlar mimarinin temelendin gelen 3lü el sıkışma protokülene benzer işlemler sonrasından kaynaklanan geçikmeler yaşanmaktadır. ayrıca server üzerinde yapılan process’in zamanıda bu sürecin içerisinde yer almaktadır.
Bu geçikmeleri hızlandırmak için neler yapılabilir;
CDN kullanımı,Browser cach,disk ve io yapılandırması gibi yöntemler ile.
Sözün özü geçikmelere bir çok işlem neden olabilir bunları süreç içerisinde analiz ederek en optimal değer için süreçsel çalışmalar yapılmalıdır.